Bejelentkezés

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó? Kattintson ide

Ha még nincs fiókja, és szeretne regisztrálni, kattintson ide

Bezár
Ha állásajánlataink között szeretne keresni, kérjük, kattintson ide!

Az önéletrajz tartalma és stílusa

Az önéletrajzok típusai

Magyarországon jelenleg az amerikai típusú önéletrajz a legelterjedtebb.
Ez minden fontos információt tartalmaz a jelentkezőről, tagolása révén mégis könnyen átlátható, jól kezelhető. Az amerikai típusú önéletrajzra példát talál itt.

Az önéletrajz tartalma és stílusa

Az általunk megadott példától bizonyos határokon belül el lehet térni, de az alábbiakra mindenképp érdemes figyelmet fordítani:

Betűtípus, szerkesztés, stílus: Hacsak másképp nem kérik, géppel írott önéletrajzot adjon be minden pályázatra. Íratlan szabály, de általánosan elfogadott a következő paraméterek használata: Word formátum, 12-es betűnagyság, Arial vagy H-Times New Roman betűtípus. Ha az álláshirdetésben kikötés a kézzel írott önéletrajz vagy kísérőlevél, akkor természetesen azt küldjön. Emelje ki (pl. nagyobb betűtípus, megvastagítás, dőlt betű) a főbb tartalmi elemeket és ügyeljen, hogy a választott stílust következetesen használja.

Főbb pontok: A következő információk mindenképpen szerepeljenek az önéletrajzban:

  • személyes adatok: név, lakcím, elérhetőségek, nemzetiség, családi állapot*, születési hely és időpont*,
  • tanulmányok: közép- és felsőfokú végzettségek, egyéb tanfolyamok, időpontja, intézmény neve, szerzett képesítés,
  • szakmai tapasztalat: jelenlegi és korábbi munkahelyek, a vállalat megnevezése, a kezdés és a váltás időpontja (legalább az év), betöltött pozíció, a feladatok rövid bemutatása. Pályakezdők a szakmai gyakorlatokat tüntethetik fel ugyanígy.
  • nyelvtudás: a nyelv megnevezése, a valós, aktuális tudásszint megjelölése. Ha az állás nyelvvizsgához kötött, akkor jelezze annak meglétét is.
  • számítógépes ismeretek
  • egyéb: tréningek, diplomamunka, hobbik/érdeklődési kör, képességek-, készségek, jogosítvány.

(A *-gal megjelölt személyes információk feltűntetésére és megadására a szakmai etikai kódex alapján nem kötelezhetnek senkit!)

Terjedelem: Lehetőleg másfél-két oldalnál ne legyen hosszabb az önéletrajz. Ebbe a terjedelembe ugyanis beleférnek a főbb információk, de a pályázat még könnyen átlátható marad. A munkakört vagy a feladatokat is elég felsorolásszerűen leírni, nem szükséges kerek mondatokat szerkeszteni. Mindent, aminek nincs helye az önéletrajzban, de a munkakeresés szempontjából fontosnak ítéli, kifejthet a kísérőlevélben.

Időrendiség: Általános szabály a tanulmányokat és a szakmai tapasztalatokat fordított időrendben, azaz jelentől a múlt felé haladva megadni. Így első pillantásra látszik az aktuális munkakör, nem kell azt az anyag végén keresgélni.

Fénykép: Mindenképpen érdemes fényképet küldeni, ezt egyébként egyre gyakrabban a hirdetésekben külön is kérik. A legjobb, ha önéletrajza jobb sarkába scannel be egy fotót, de ha ez nem megoldható, akkor csatolhatja azt a kísérőlevélhez is. Feltétlenül igazolványképet használjon.

Helyesírás: Bármilyen nyelven írja is a pályázatát, a helyesírásra különösen ügyeljen.

Ellenőrzés: Ne felejtse el a kész anyagot többször is átolvasni, hogy ne maradjanak benne hibák. Így meggyőződhet arról is, hogy mindent beleírt, amit a jelentkezéshez fontosnak tartott.

Példa a magyar nyelvű önéletrajzra

Példa az angol nyelvű önéletrajzra