- FocusConsulting - https://focusconsulting.hu -

Az önéletrajz tartalma és stílusa

Posted By andrasphil On 2013-06-12 @ 15:33 In Tanácsok | No Comments

Az önéletrajzok típusai

Magyarországon jelenleg az amerikai típusú önéletrajz a legelterjedtebb.
Ez minden fontos információt tartalmaz a jelentkezőről, tagolása révén mégis könnyen átlátható, jól kezelhető. Az amerikai típusú önéletrajzra példát talál itt. [1]

Az önéletrajz tartalma és stílusa

Az általunk megadott példától bizonyos határokon belül el lehet térni, de az alábbiakra mindenképp érdemes figyelmet fordítani:

Betűtípus, szerkesztés, stílus: Hacsak másképp nem kérik, géppel írott önéletrajzot adjon be minden pályázatra. Íratlan szabály, de általánosan elfogadott a következő paraméterek használata: Word formátum, 12-es betűnagyság, Arial vagy H-Times New Roman betűtípus. Ha az álláshirdetésben kikötés a kézzel írott önéletrajz vagy kísérőlevél, akkor természetesen azt küldjön. Emelje ki (pl. nagyobb betűtípus, megvastagítás, dőlt betű) a főbb tartalmi elemeket és ügyeljen, hogy a választott stílust következetesen használja.

Főbb pontok: A következő információk mindenképpen szerepeljenek az önéletrajzban:

  • személyes adatok: név, lakcím, elérhetőségek, nemzetiség, családi állapot*, születési hely és időpont*,
  • tanulmányok: közép- és felsőfokú végzettségek, egyéb tanfolyamok, időpontja, intézmény neve, szerzett képesítés,
  • szakmai tapasztalat: jelenlegi és korábbi munkahelyek, a vállalat megnevezése, a kezdés és a váltás időpontja (legalább az év), betöltött pozíció, a feladatok rövid bemutatása. Pályakezdők a szakmai gyakorlatokat tüntethetik fel ugyanígy.
  • nyelvtudás: a nyelv megnevezése, a valós, aktuális tudásszint megjelölése. Ha az állás nyelvvizsgához kötött, akkor jelezze annak meglétét is.
  • számítógépes ismeretek
  • egyéb: tréningek, diplomamunka, hobbik/érdeklődési kör, képességek-, készségek, jogosítvány.

(A *-gal megjelölt személyes információk feltűntetésére és megadására a szakmai etikai kódex alapján nem kötelezhetnek senkit!)

Terjedelem: Lehetőleg másfél-két oldalnál ne legyen hosszabb az önéletrajz. Ebbe a terjedelembe ugyanis beleférnek a főbb információk, de a pályázat még könnyen átlátható marad. A munkakört vagy a feladatokat is elég felsorolásszerűen leírni, nem szükséges kerek mondatokat szerkeszteni. Mindent, aminek nincs helye az önéletrajzban, de a munkakeresés szempontjából fontosnak ítéli, kifejthet a kísérőlevélben.

Időrendiség: Általános szabály a tanulmányokat és a szakmai tapasztalatokat fordított időrendben, azaz jelentől a múlt felé haladva megadni. Így első pillantásra látszik az aktuális munkakör, nem kell azt az anyag végén keresgélni.

Fénykép: Mindenképpen érdemes fényképet küldeni, ezt egyébként egyre gyakrabban a hirdetésekben külön is kérik. A legjobb, ha önéletrajza jobb sarkába scannel be egy fotót, de ha ez nem megoldható, akkor csatolhatja azt a kísérőlevélhez is. Feltétlenül igazolványképet használjon.

Helyesírás: Bármilyen nyelven írja is a pályázatát, a helyesírásra különösen ügyeljen.

Ellenőrzés: Ne felejtse el a kész anyagot többször is átolvasni, hogy ne maradjanak benne hibák. Így meggyőződhet arról is, hogy mindent beleírt, amit a jelentkezéshez fontosnak tartott.

Példa a magyar nyelvű önéletrajzra [2]

Példa az angol nyelvű önéletrajzra [3]


Article printed from FocusConsulting: https://focusconsulting.hu

URL to article: https://focusconsulting.hu/az-oneletrajz-tartalma-es-stilusa/

URLs in this post:

[1]  itt.: http://focusconsulting.hu/wp-content/uploads/2013/06/peldacv-3.rtf

[2] Példa a magyar nyelvű önéletrajzra: http://focusconsulting.hu/wp-content/uploads/2013/06/peldacv-4.rtf

[3] Példa az angol nyelvű önéletrajzra: http://focusconsulting.hu/wp-content/uploads/2013/06/peldacvE-2.rtf

Copyright © 2013 FocusConsulting. All rights reserved.